שיקום פסיפסים

מבוא ורקע – שיקום פסיפס

נשירת פסיפס היא בעיה נפוצה הניצבת בפני מבנים שעוטרו באריחי קרמיקה או פסיפסים. אלמנטים דקורטיביים אלה, למרות שהם יפים ועמידים לאורך זמן, יכולים לעיתים להיפגע או להתנתק משטח המבנה. כאשר זה קורה, חלקי הפסיפס עלולים ליפול, וליצור לא רק מראה מכוער אלא גם סכנה בטיחותית פוטנציאלית עבור עוברי אורח – כאן נכנס לתמונה שיקום פסיפס. במאמר זה נבחן מקרוב את סוגיית נשירת הפסיפס במבנים, סיבותיה, השפעותיה והפתרונות השונים הקיימים לטיפול בבעיה זו. 

הגורמים לנשירת פסיפס

נשירת פסיפס יכולה להתרחש בשל מספר סיבות, כאשר חלק מהנפוצות ביותר הן:

1. גיל: עם הזמן, הדבקים והחומרים המחזיקים את אריחי הפסיפס במקומם עלולים להישחק, להיחלש ובסופו של דבר להיכשל. זה נכון במיוחד עבור מבנים ישנים שאולי לא נבנו או תוחזקו עם טכניקות וחומרים מודרניים.

2. בליה: חשיפה לתנאי מזג אוויר קשים כגון גשם, שמש ותנודות טמפרטורה עלולה לגרום לחומרים המחזיקים את אריחי הפסיפס להתפורר ולאבד מעוצמתם. חשיפה ממושכת לאור שמש ישיר ולקרני UV יכולה גם להחליש את חומרי ההדבקה.

3. התקנה לקויה: אם אריחי הפסיפס לא הותקנו כראוי או עם החומרים המתאימים, הם עלולים שלא להיות מאובטחים כראוי לפני השטח של הבניין ועלולים להיות רגישים יותר לנשירה.

4. בעיות מבניות: אם מבנה הבניין נפגע או ניזוק, זה יכול להפעיל לחץ על אריחי הפסיפס, לגרום להם להשתחרר ובסופו של דבר ליפול. לדוגמא: ברזל בניין אשר החליד וגרם לפיצוץ בבטון יגרום כתוצאה משנית גם לנשירת פסיפס – במקרה זה יש לבצע שיקום בטון ורק לאחר מכן יש לשקם את הפסיפס

 

השפעות נשירת פסיפס

לנשירת פסיפס יכולות להיות מספר השפעות שליליות הן על הבניין והן על דייריו, ביניהן:

1. נזק אסתטי: אובדן אריחי פסיפס עלול ליצור מראה מכוער, מה שעלול להשפיע לרעה על המשיכה החזותית הכוללת של הבניין.

2. נזק מבני: נשירת פסיפס עלולה לגרום נזק למבנה עצמו או לרכוש. לא אחת אריחי פסיפס נושרים ופוגעים בחלונות המבנה, במרקיזות (גגוני בד) בריהוט גן עשוי בד או אלומיניום המצוי במרפסות וכיו"ב.

3. סיכונים בטיחותיים: נפילת אריחי פסיפס עלולה להוות סיכון בטיחותי משמעותי להולכי רגל ולדיירי הבניין האחרים. זה יכול לגרום לפציעות וחבויות משפטיות פוטנציאליות עבור בעל הבניין.

פתרונות קיימים לנשירת פסיפס

כדי להתמודד עם בעיית נשירת הפסיפס במבנים, קיימים מספר פתרונות, החל מאמצעי מניעה ועד שירותי תיקון ושיקום. חלק מהפתרונות הללו כוללים:

1. תחזוקה שוטפת ובדיקה: אחת הדרכים היעילות ביותר למנוע נשירה של פסיפס היא לתזמן תחזוקה שוטפת ובדיקות של החלק החיצוני של המבנה, במיוחד אריחי הפסיפס. זה יכול לעזור לזהות בעיות או חולשות פוטנציאליות לפני שהן הופכות לבעיות משמעותיות.

2. שיקום קרמיקה: אם מבנה חווה נשירה מפסיפס, אחד הפתרונות האפשריים הוא שחזור קרמיקה. תהליך זה כרוך בהסרה והחלפה קפדנית של אריחי פסיפס פגומים או חסרים, ומבטיח שהם מחוברים מחדש בצורה מאובטחת באמצעות חומרים וטכניקות מתאימות. חברתנו א.ח גבהים בע"מ מתמחה בתחום זה ויכולה לספק שירותי שיקום פסיפס.

3. ציפויי מגן: החלת ציפוי מגן על אריחי הפסיפס יכולה לסייע בהגנה עליהם מפני נזקי מזג האוויר, קרני UV וגורמים סביבתיים אחרים (דוגמא לציפוי טוב הינו חומר פולאוריטני – סיקה 490) . ציפויים אלו יכולים לסייע בהארכת חיי אריחי הפסיפס ולהפחית את הסיכוי לנשירה.

4. תיקוני מבנה: במקרים בהם נשירת הפסיפס נגרמת כתוצאה מבעיות מבניות בסיסיות, ייתכן שיהיה צורך לבצע תיקונים מבניים במבנה עצמו. זה יכול לכלול חיזוק מסגרת הבניין, שיקום בטון, או טיפול בבעיות מבניות אחרות שעשויות לתרום לבעיית השפיכה.

 

 

מסקנה

נשירת פסיפס במבנים היא חשש שיכול להשפיע על המשיכה החזותית, שלמות המבנה והבטיחות של הבניין. תחזוקה שוטפת ובדיקות, שיקום קרמי, ציפויי מגן ותיקוני מבנה הם כולם פתרונות אפשריים לבעיה זו. על ידי עבודה עם קבלן שיקום מבנים מנוסה כמו א.ח. גבהים בע"מ, בעלי הבניין יכולים להבטיח כי אריחי הפסיפס שלהם יישארו מחוברים היטב וייראו במיטבם למשך שנים רבות.

 

במידה ויש חשיבות מרובה לערך האסתטי- נמליץ לקלף את כל הפסיפסים וליישם במקומם טיח אקרילי או חיפוי אחר.
אפשרות זו כמובן יקרה הרבה יותר.

דוגמאות ליישום טיח אקרילי לאחר קילוף כל הקיר:

דוגמאות ליישום טיח אקרילי לאחר קילוף כל הקיר:

לפני

דוגמאות ליישום טיח אקרילי לאחר קילוף כל הקיר:

אחרי

מאמרים נוספים

איטום גגות

איטום גגות בכל חורף גגות הבניינים חשופים לכמויות גדולות של מים שנופלים ומטפטפים ישירות על

קרא עוד »

עבודות גובה

עבודות גובה עבודות בגובה דורשות מקצועיות רבה, ניסיון וידע על מנת להצליח במשימות. מדובר בביצוע

קרא עוד »